Σανταρόζα 1 Αθήνα, T.K. 10564, Ελλάδα

Περιγραφή Έργου


Παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες, οι Ρομά στην Ελλάδα εξακολουθούν να βιώνουν πολλαπλές διακρίσεις, ενώ η τρέχουσα πανδημία του κοροναϊού ανέδειξε για άλλη μια φορά τα δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά, ιδιαίτερα όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης και την κατάσταση της υγείας τους.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόλις ένα μικρό ποσοστό των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις βάρος των Ρομά καταγγέλλονται σε αρμόδιους φορείς. Στόχος του έργου είναι να δημιουργήσει το «Παρατηρητήριο Συνηγορίας και Προάσπισης των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ρομά» το οποίο θα συλλέγει, επεξεργάζεται και προωθεί τις καταγγελίες των Ρομά προς επίλυση σε αρμόδιους φορείς συμβάλλοντας καθοριστικά στην προάσπιση των δικαιωμάτων της κοινότητας.
Ειδικότερα, το έργο θα υλοποιήσει τις ακόλουθες δράσεις:

Λειτουργία Παρατηρητηρίου


Εκπαίδευση διαμεσολαβητών Ρομά


Διοργάνωση ημερίδων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης Ρομά


Εκπαίδευση επάνω στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων


Καταγραφή, επεξεργασία και προώθηση αναφορών σε αρμόδιους φορείς


Συγγραφή εκθέσεων, ενημερωτικών δελτίων και οδηγού ανθρωπίνων δικαιωμάτων


Διοργάνωση σεμιναρίων σε αρμόδιους φορείς, επαγγελματίες, ΜΚΟ, δημοσιογράφους και φοιτητές ΜΜΕ


Αξιολόγηση του έργου/μέτρηση κοινωνικού αντίκτυπου


Η σύνθεση του εταιρικού σχήματος βασίζεται στην συσσώρευση της απαιτούμενης εμπειρίας για την επιτυχή υλοποίηση του έργου. Συντονιστής φορέας είναι η Equal Society ενώ εταίροι της πρωτοβουλίας είναι η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ και η Ένωση Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών.

Στόχος του έργου είναι να συμβάλλει στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ρομά μέσω της λειτουργίας ενός Παρατηρητηρίου Συνηγορίας και Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το Παρατηρητήριο θα συλλέγει αναφορές παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από κοινότητες Ρομά, θα τις επεξεργάζεται και θα τις προωθεί σε αρμόδιους φορείς με στόχο την ανάδειξη και καταπολέμηση των διακρίσεων που βιώνουν οι Ρομά.

Επίσης, το έργο θα εκπαιδεύσει κοινότητες και τοπικούς Συλλόγους Ρομά, συμπεριλαμβανομένων Γυναικείων Συλλόγων, αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να τα διεκδικήσουν. Θα διοργανώσει ημερίδες με στόχο την ευαισθητοποίηση και παροχή ενημέρωσης σε εκπροσώπους φορέων, επαγγελματίες και το ευρύτερο κοινό.

Τέλος, το έργο θα διοργανώσει σεμινάρια για δημοσιογράφους και φοιτητές τμημάτων ΜΜΕ σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της στάσης της κοινωνίας απέναντι στους Ρομά και την καταπολέμηση του αντιτσιγγανισμού.

Ο παρών ιστότοπος κάνει χρήση cookies για την παροχή της καλύτερης δυνατής εμπειρίας περιήγησης